YENİ İLAÇ ALIM PROTOKOLÜ SÜRECİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

YENİ İLAÇ ALIM PROTOKOLÜ SÜRECİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

TEB ile SGK arasında imzalanmış bulunan mevcut protokolün yürürlüğü30 Haziran 2015 tarihindegece yarısı sona ermektedir.

Bu tarihe kadar TEB ile SGK arasında anlaşma sağlanamaz ise,  mevcut protokol 01Temmuz 2015 tarihinden itibaren de, yeni bir protokol imzalanıncaya kadar geçerli olacaktır.Dolayısıyla, protokolsüz bir dönemin oluşması söz konusu değildir. (Yürürlükte olan protokolün 9.1’ nci maddesi gereği.)

Ancak, mevcut protokolün tarafları olan TEB veya SGK tarafından1 (bir) ay öncesinden yazılı bildirimde bulunularak protokolün feshedilmesi de mümkündür. Bu takdirde, 1 (bir) aylık sürenin sonunda protokolsüz dönemin başlaması söz konusu olacaktır.(Yürürlükte olan protokolün 10.1’nci maddesi gereği.)

Mevcut protokol ile sağlanan eczane hizmet bedellerinin artırılması, muayene ücretleri tahsildarlığının eczacılar üzerinden alınması, KKİ taşıma zararlarından eczacıların kurtarılması,  eczacıların iflasına dahi yol açabilen yüksek para cezalarının makul seviyelere çekilmesi, eczacı ıskonto oranlarının SGK‘na kesilen faturaların yıllık toplamı üzerinden yapılması, hasta şikayet odaklı inceleme yönteminin terk edilerek, eczacıların beyanlarının esas alınmasının sağlanması gibi hususlarda kazanımlar sağlanmadığı takdirde, yeni bir protokol imzalanmasının eczacılara bir faydasının olmayacağı da,AEO Yönetim Kurulu tarafından açıkça ifade edilmektedir. Bu hususlara ilişkin olarak hazırladığımız çalışma kitapçığı TEB’ ne ve bölge eczacı odalarına sunulmuştur.

İçerisinde bulunduğumuz şartlar altında izlenebilecek yöntemler ise;

-          Görüşmelere devam edilerek, mevcut protokolün yürürlükte olmasının sağlanması,

-          TEB tarafından protokolün tek taraflı feshi neticesinde protokolsüz dönemin başlamasıdır.

Görüşmelere devam edilmesi durumunda;zaman kısıtlayıcı bir hükmün olmaması sebebiyle, mevcut protokolün geçerliliği fesih edilinceyekadar devam edecektir.Böyle bir dönem içerisinde, eczacıların istedikleri hususların azamisinin kazanılmasına kadar görüşmelere devam edilerek, protokolsüz bir dönemin önüne geçilmesi bir seçenektir. Bu seçenek uygulandığında, protokol hükümlerinde eczacılar lehine kazanım sağlanmadan, uzun bir sürenin mevcut protokol ile geçirilmesi olasılık dâhilindedir.

Protokolsüz bir dönemin başlaması durumunda; vatandaşların ilaca erişimin sağlanabilmesi için reçete sahipleri adına fatura düzenlenmesi gerekebilecektir. Böyle bir dönemin başlaması durumunda eczacı odalarına üye olan eczane sahibi meslektaşlarımızın bir arada,geri adım atmadan kararlı bir duruş sergilemeleri önem arz etmektedir.

Sayın meslektaşlarımız,

Yukarıda arz ettiğimiz konular ile ilgili  ve protokol hükümlerine ilişkin görüş ve önerileriniz ile birlikte, yeni protokol imzalanamaz ise, 01 Temmuz 2015 tarihinden itibaren protokol görüşmelerine devam edilmesi ya da protokolün tek taraflı feshi hakkındaki görüşlerinizi odamıza faks, mail yada telefon ile   ifade etmenizi rica ederim.

 

ANKARA ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU ADINA
ECZ. SÜLEYMAN GÜNEŞ
BAŞKAN