BU VEBALDEN KURTULAMAZSINIZ!

BU VEBALDEN KURTULAMAZSINIZ!

BASIN AÇIKLAMASI

Sosyal Güvenlik Kurumu ile Kamu Hastaneleri Kurumu arasındaki anlaşmaya göre 1 Temmuz 2015 Salı gününden itibaren kamu hastanelerinde tedavi gören kanser hastaları tedavileri için gerekli olan 267 kalem onkoloji (kanser tedavisinde kullanılan) ilacını eczanelerden değil hastanelerden temin etmek zorunda bırakılacaklardır.

Bu  yeni uygulama  hastaların mutlaka hastanelere yatış yapmaları gerekmekte olup; aynı zamanda da hastane bünyesinden ilaçları karşılanma şartı getirilmiştir. İlaca erişimin önünde önemli bir engel teşkil edecek bu uygulama ile bir çok ilimizde  hasta mağduriyeti oluşacağı konusunda endişelerimiz bulunmaktadır.

Sağlıkta tasarrufun olmayacağını yıllardır söylememize rağmen, hangi gerekçe ile hayata geçirileceği belli olmayan bu uygulama, hastanelerde yeteri kadar ilaç bulunamaması durumunda stoktaki ilaca göre tedavi yapılacağı  fikrini akla getirmektedir.

Her bir hastanın tedavisinin aynı olmadığı, kullanması gereken ilaç çeşitliliği ve tüm ilaçların hastanelerde bulundurulamamasının ortaya çıkaracağı risklerde göz önünde bulundurulursa  1 Temmuz 2015 tarihinde başlayacak olan uygulama kanser hastaları  açısından ciddi bir tehdit olacaktır.

Onkoloji ilaçlarının zaman zaman ithalatı ile ilgili sıkıntılarının da olduğu bilinmektedir.  Ayrıca Hastane eczanesinde bulunmayan ve  anlık olarak tedarik edilmesi gereken ilaçların olduğunu da düşünülerek ortaya bir kaosun çıkacağını tahmin etmek için kahin olmaya gerek yoktur. Bu uygulamanın hasta mağduriyetlerine ve ciddi problemlere neden olacağı tezinden hareketle; yönetim kurulumuzun yapmış olduğu olağanüstü toplantı ile konunun yargıya götürülmesine karar verilmiş, ancak şu ana kadar  yargıdan olumlu-olumsuz bir gelişme olmamıştır.

Durum böyleyken yarından itibaren yaşanabilecek herhangi bir olumsuzluktan eczacılarımız sorumlu olmadığı gibi bu kararı alan yetkililerin, bu sebeple  ortaya çıkacak hastan ölümlerinin vebalinin altında kalacağını herkes bilmelidir.

Yetkilileri bu durumdan, bir an önce vazgeçmeleri konusunda uyarıyor ve uygulamanın iptali için gereğini yapmaya davet ediyoruz, saygılarımızla…..

ANKARA ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU