Depolara Perakende Satış İzni Verildi

Depolara Perakende Satış İzni Verildi

31 Temmuz 2015 tarihli Resmi Gazete’ de Ecza Depoları ve Ecza Depolarında Bulundurulan Ürünler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanmıştır.
 
Bahsi geçen yönetmelik değişikliği ile ecza depolarından bazı ilaçların perakende satışına olanak sağlanmaktadır.
 
Bu işleme olanak sağlayan söz konusu maddeler;“Ecza deposu: 2 nci maddede belirtilen madde ve ürünlerin sadece toptan ticaretini yapmasına ve/veya şahsî tedavi amacıyla yurtdışından ilaç temin etmesine Bakanlıkça izin verilen gerçek veya tüzel kişiye ait olan işyerini,” maddesi ile "Ecza depolarından perakende satış yapılması yasaktır.Ancak, Türkiye’de ruhsatlı olmayan veya ruhsatlı olup piyasada bulunmayan ilaçların doğrudan doğruya şahsî kullanım için yurt dışından temini bu yasağın dışındadır.” Maddesidir.
 
Odamızın web sayfasından 16 Temmuz 2015 tarihinde yayımlanan duyuruda da belirtildiği gibi, Danıştay 15’nci Dairesinin 2014/6191 Esas No’ lu Kararı ile;  Yurt Dışından İlaç Temini ve Kullanım Kılavuzunun, ecza depoları tarafından şahıslara yurt dışından ilaç temin edileceğine olanak sağlayan kısımları, hukuka uygunluk bulunmadığından yürütülmesi durdurulmuştu.
 
Bu kararda göz önüne alındığında; depoların her ne maksatla olursa olsun perakende satış yaparak, 6197 sayılı kanun ile eczaneler ve eczacılar tanınmış bir hakkı kullanmaları tarafımızca uygun bulunmamaktadır. Bu değişikliğin iptali için yargıya başvuruyoruz. Gelişmeler üyelerimize aktarılacaktır. 
 
Meslektaşlarımıza önemle duyurulur.
 
Saygılarımızla.
 
EK: Yayımlanan yönetmelik değişikliği ile yönetmelikte değişiklik yapılan maddelerin eski halleri ve yorumlanması
 
ANKARA ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU