Eczacı En Yakın Sağlık Danışmanıdır! Mesleğimizi İtibarsızlaştırmaya Çalışanları Kınıyoruz!

Eczacı En Yakın Sağlık Danışmanıdır! Mesleğimizi İtibarsızlaştırmaya Çalışanları Kınıyoruz!

CNN Türk televizyonunda yayınlanan "Ne Oluyor?" Programının 10 Temmuz 2018 tarihli yayının konukları arasında yer alan Sabah Gazetesi Yazarı Şeref Oğuz, ''Bugün eczacının ilaçla ilgisi kalmadı. Barkod sisteminde doktordan geleni bilgisayara giriyor, veriyor. Peki soruyorum, para üstü vermek için bir insan beş sene okur mu?'' ifadelerini kullanmıştır.

Ankara Eczacı Odası olarak, mesleğimizi itibarsızlaştırmaya çalışan, bilimsellikten uzak bu açıklamayı kınıyoruz.

Toplum sağlığı konusunda önemli bir etkiye sahip ve tarih boyunca insan sağlığına büyük katkılar sağlamış olan  eczacılık mesleğinin "para üstü alıp vermek" şeklinde bilimsellikten uzak bir alana çekilmeye çalışılması kabul edilemez.

Eczacılarımız hastalarına ilaçların doğru ve akılcı kullanımlarını anlatmaktadır. Bunun yanısıra ilaç-ilaç, ilaç-besin etkileşimlerini ve oluşabilecek yan etkileri konusunda çok önemli bilgiler vermektedir.

Bu açıklama, eczacılık fakültelerimizin vermiş olduğu  beş yıllık eğitimde; ilaç üretiminin tüm aşamalarını uygulamalı ve teorik olarak alan eczacılarımıza yapılan aleni bir hakarettir.

Hastalarımızın ulaşabileceği "En yakın sağlık danışmanı" olan eczacılar, toplum sağlığı konusunda hizmet vermekte, hastalarımızın bilgi yetersizliğinden kaynaklanabilecek olumsuz durumların önüne geçmektedir.

Topluma 7/24 hizmet sunan, birinci basamak sağlık hizmetlerinin başında gelen eczacılık mesleği, hastaya uygun dozda ilaç kullanılması için verilen danışmanlığın yanı sıra, doktorların reçete ettiği majistral ilaçları da hazırlayarak, hastalarımızın sağlıklarına kavuşmasına önemli katkılar sağlamaktadır.

Yapılan bu söylem serbest eczacılarımız başta olmak üzere, eczacılık fakültelerinde bilimin ışığında eğitim veren hocalarımız ve öğrencilerimiz de dahil tüm eczacılık camiasına yapılan bir hakarettir.

Daha önce de mesleğimize yönelik benzer açıklamalar yapan ve bu açıklamalarının hangi amaca hizmet ettiğini anlamlandıramadığımız bu kişinin, tüm kamuoyu önünde eczacı meslektaşlarımızdan özür dilemesini, aksi durumda yasal yollara başvuracağımızı tüm kamuoyunun bilgilerine sunarız.

ANKARA ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU