Bakanlığa Görüşümüz Bildirilmiştir

Bakanlığa Görüşümüz Bildirilmiştir

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından il sağlık müdürlüklerine geçtiğimiz ay gönderilmeye başlayan yazılarda, eczaneler arası ilaç takasının para karşılığında yapılması işleminin kanunsuz olduğu ve bu işlemin toptan ilaç satışı kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtilmekte ve söz konusu ilaç takasında bulunulan eczaneler hakkında işlem yapılması istenmektedir.

Ankara Eczacı Odası olarak uygulamaya konulması gereken bu cezai işlemlere karşı olduğumuzu belirtmek üzere TİTCK yetkililerine konuyu açıklığa kavuşturucu bir yazı ileterek, eczacılarımızın zor duruma düşmesini engellemek için adım attık. 

Takas işlemi düşünüldüğü gibi kanunsuz bir işlem değil aksine özellikle düşük cirolu eczaneler için önemli bir destek, adeta bir can suyudur. Bu işlemlerin engellenmesi ecza depolarının ve ilaç firmalarının çıkarına hizmet etmekten başka bir işe yaramayacaktır. 

Eczanelerimizin ayakta kalmasına önemli katkıları olduğuna inandığımız eczaneler arası ilaç takasının her ne sebeple olursa olsun engellenmemesi son derece önemlidir. Ayrıca, takas işlemlerinde tek tip uygulamanın hayata geçirilebilmesi için, fatura tanzimi gibi mali hususları da ihtiva edecek bir genelgenin Sağlık Bakanlığınca yayımlanması da uygulamanın devamlılığı için faydalı olacaktır.

TİTCK'a iletilen yazıya buradan ulaşabilirsiniz