Kamuoyuna

Kamuoyuna

20 Temmuz 2015 günü Şafak gazetesi ve haber7.com isimli internet sitesinde “ hastalara ilaç gibi geldi 250 TL’den 4 TL’ye düştü” başlıklı haberde ve bu haberin içeriğinde “ ilaç sektöründe akıllara durgunluk veren kazançlardan biri daha sona erdi, kanser ilaçları üzerinden elde edilen fahiş kara “dur” denildi şeklinde devam etmektedir. Aynı yayında uygulama ile belli karlar kesilecektir denilmektedir.

Ülkemizde Sağlık Bakanlığınca ruhsatlı ilaçlar eczanelerce depolar üzerinden alınmakta ve reçete ile hastalara verilmektedirler. Çok büyük çoğunluğu da SGK kapsamı üzerinden karşılanmaktadır.

Hastalarımız ilaçlarını SGK üzerinden karşılarken de eğer hayati öneme haiz ve raporlu iseler %10-20’den muaf olarak ilaçlarını alırlar.

Eczanelerden hastalara reçete karşılığı sunulan ilaçların fiyatları Sağlık Bakanlığınca belirlenmekte ve kutu üzerindeki satış fiyatları da yine Sağlık Bakanlığınca yayınlanan İlaç Fiyat Kararnamesine göre karlılıkları belirlenmiştir. Yine firmaların depoya ilaçları verdikleri satış fiyatı üzerinden de SGK’ya KKİ adıyla bir indirim yapıldığı herkes tarafından bilinmektedir.

Buradan da anlaşılacağı gibi eczacıların belli kazançlarına akıllara durgunluk veren kazançlar gibi akla zarar verecek ifadedeki beyanatları kınıyor. Eczacılardan özür dilenmesini bekliyoruz.

Ayrıca Sağlık Bakanlığı yetkililerini böyle bir satış var ise veya yanlış haber var ise bunu ihbar kabul ederek ilgililer hakkında gerekli yasal girişimlerde bulunulması için gereğini yapmaya davet ediyoruz.

ANKARA ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU