HALK SAĞLIĞI HİZMETİNDE 177. YIL

HALK SAĞLIĞI HİZMETİNDE 177. YIL

İnsanlık tarihi kadar eski olan eczacılık mesleği bu yıl bilimsel kuruluşunun 177. Yılını kutlamaktadır. İlacın keşfedilmesinden hastaya sunulmasına ve kullanımdan sonraki etkilerinin belirlenmesine kadar geçen tüm süreçten sorumlu olan eczacılar, hiç şüphesiz  toplum için çok büyük öneme sahiptir. Bizler halk sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için 177 yıldır kesintisiz olarak çalışmaktayız. Bu kutsal görevimiz insanlık var olduğu sürece de devam edecektir.

Hepimizin bildiği gibi ilaç yeryüzünde ki en stratejik ürünlerin başında gelmektedir. Gelişmiş ülkeler sağlıklı toplum olabilmek adına ilaç araştırılmalarına çok büyük yatırımlar yapmakta ve eczacılara hak ettikleri değeri fazlasıyla vermektedirler.  Ülkemizde 25.000’i eczanelerde çalışan toplam 34.000 civarında eczacınında batılı ülkelerde ki meslektaşları gibi daha sosyal ve müreffeh bir hayat sürmesi en büyük arzumuzdur.

Hiç şüphesiz, birçok meslek dalında olduğu gibi eczacılarında çözüm bekleyen sorunları bulunmaktadır.  Bu sorunların en başında ise içinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntılar ve bürokratik işlemlerin yoğunluğu nedeniyle hastalarımıza yeteri kadar vakit ayıramamak gelmektedir. Sağlık uygulama tebliği kontrolü yapmaktan, çok sık değişen mevzuat uygulamalarına adapte olmaya çalışmaktan ve bir de bunlara son dönemlerde nöbetçi eczanelerimize yapılan saldırılar eklendiğinde, asli görevimiz olan “SAĞLIK DANIŞMANLIĞI” hizmetini zorluklar içerisinde sürdürmeye çalışıyoruz. Bizlertüm olumsuzluklara rağmen halkımızın ilaca erişimini hızlandırmak için ülkenin en ücra köşesinde bile canı pahasına da olsa hizmet vermeye devam ediyoruz. Diğer taraftan, verdiğimiz sağlık hizmetine karşılık, sağlığı bir rant kapısına dönüştürmeye çalışan sağlık simsarları ile mücadele ediyoruz. Marketlerde, benzinliklerde, aktarlarda, televizyonlarda ve internette sağlık ürünlerinin yasadışı olarak satılması halk sağlığı açısından büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Medyaya da yansıyan olaylarda içerisinde ne olduğu belli olmayan ve kontrolsüzce satılan ürünleri kullanan birçok vatandaşımızın hayatlarını kaybettiklerine üzülerek şahit oluyoruz.  Şurası unutulmamalıdır ki “SAĞLIK ÜRÜNLERİ SADECE ECZANEDEN ALINIR” . Bu nedenle tüm halkımıza “ECZANEDEN AL, SAĞLIKLI KAL” mesajımızı iletmek istiyoruz. Çünkü “SAĞLIĞINIZ BİZİM İÇİN DEĞERLİDİR” ve bizler 177 yıldır bilimin ışığında sizler için çalışıp sağlık dağıtıyoruz.

Ülkemiz terörle kapsamlı bir mücadele yürütmektedir. Canları pahasına ülkemizin ve milletimizin güvenliği için çarpışan kahraman askerlerimize ve polislerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Aziz şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz. Terörün ortaya çıkardığı tüm olumsuz şartlara rağmen Güneydoğuda’ki il ve ilçelerde hizmet veren birçok meslektaşlarımız bölgede yaşayan vatandaşlarımızın sağlığını korumak için eczanelerini açık tutmaya gayret göstermektedirler. Devletimizden olağanüstü şartlarda hizmet vermeye çalışan meslektaşlarımıza daha fazla destek olunmasını ve oradaki eczanelerin karşılaştıkları sorunları giderecek tedbirleri almasını talep ediyoruz.

Halkımıza hizmet veren 25 bin eczanenin ayakta kalması, ekonomik olarak güçlenmesi için yıllardır ısrarla savunduğumuz meslek hakkımızın biran önce yasallaştırılıp güvence altına alınması önemli bir ihtiyaçtır. İlaç fiyatlarından bağımsız hasta odaklı verilecek olan meslek ve nöbet hakkı, topluma verilen sağlık hizmetinin sürdürülmesi ve geliştirilmesi için zorunluluk halini almıştır. Çünkü sağlıklı toplum sağlıklı bireylerden oluşur ve “ECZACI SAĞLIKLI TOPLUMUN VAZGEÇİLMEZİDİR”.

ANKARA ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU