Odamız Bir Dava Daha Kazandı

Odamız Bir Dava Daha Kazandı

Ecza Depoları ve Ecza Depolarında Bulundurulan Ürünler Hakkında Yönetmelikte yapılan bir değişiklikle, şahsı tedavi amacıyla kişilere yurt dışından ithal edilen ilaçların ecza depolarından perakende satışına olanak sağlanması üzerine, Ankara Eczacı Odası Yönetim Kurulu kararı ile yargıya başvurulmuştu.

Danıştay On beşinci Dairesinin 2015 / 68926 Esas No’lu kararıyla söz konusu yönetmelik değişikliğin yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

Danıştay’ın kararı ; “ Görüldüğü üzere 984 sayılı Ecza Ticarethaneleriyle Sanat ve Ziraat İşlerinde Kullanılan Zehirli ve Müessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkanlara Mahsus Kanun'un yukarıda yer verilen 1. ve II. maddelerinde yer alan düzenlemeler karşısında, ilaç fabrikaları ve ecza depolarının toptan ve perakende olarak şahıslara ilaç satışı yapması mümkün değildir. Oysa, dava konusu Yönetmelik maddeleri ile ecza depoları tarafından yurtdışından temin edilen ruhsata bağlanmış ilaçların doğrudan ihtiyaç sahiplerine (şahıslara) satılabileceğine olanak sağlayan düzenlemelere yer verildiği görülmektedir. Dolayısıyla bu yönüyle de, dava konusu Yönetmelik hükümlerinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27. maddesinde öngörülen ve yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için gerekli olan koşulların gerçekleştiği anlaşıldığından, davacı isteminin kabulü ile 31.07.2015 tarih ve 29431 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan Ecza Depoları ve Ecza Depolarında Bulundurulan Ürünler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin I. maddesindeki, "...ve/veya şahsî tedavi amacıyla yurtdışından ilaç temin etmesine..." ibaresinin ve 3. maddesinin 2. cümlesinin YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASINA, anılan Kanun hükmü uyarınca bu kararın tebliğini izleyen günden itibaren yedi (7) gün içinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna itiraz yolu açık olmak üzere 25/12/2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi. .” şeklindedir.

ANKARA ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU