Yönetmelik Değişikliği Neler Getirdi?

Yönetmelik Değişikliği Neler Getirdi?

Yönetmelik değişikliği ile değişen hususlar aşağıda ayrıntılı olarak incelenmiştir.

Önemli hususlar özetlenecek olur ise;

Ayrıntılı inceleme aşağıdaki gibidir;

1- Bağımsız dükkan tanımına yapılan EK cümle ile, belediye tarafından verilen resmi belgede dükkân veya işyeri olarak kullanılabileceğine dair kayıt  bulunan yerlerde de eczane açılabilecek. (Öncesinde sadece yapı kullanım ruhsatı veya izin belgesinde dükkan olarak belirtilen yerlerde eczane açılabiliyordu.)

2- Yerleşim birimi tanımı,Merkezi idarenin ilçe kademesinden küçük belde ve köyleri ile 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile köy iken mahalleye dönüştürülen yerlerini” şeklinde değiştirildi. (Eski tanım; “Merkezi idarenin ilçe kademesinden küçük yerleri” şeklinde idi. Yeni tanımlama ile konuya açıklık getirilmiş olundu.)

3- Eczane açılabilecek yerleri TİTCK tarafından yılda 3 kez ilan edilecektir (Öncesinde 2 kez ilan ediliyordu)

4- Doğal afet ve mucbir sebepler nedeniyle eczanelerin naklini düzenleyen yönetmeliğin 8/7 maddesi ayrıntılı olarak yeniden düzenlendi. Ayrıca, kentsel dönüşüm nedeniyle nüfus azalması durumunda eczaneler bunu resmi belge ile kanıtladığında, nüfus kısıtlamasına tabi olmadan eczanelerini  nakil etme hakkı tanındı. Doğal afet  veya mucbir sebeblerin ortadan kalkması durumunda, isteğe bağlı olarak eczanenin eski yerine tekrar nakil edilebilmesi hakkı da tanındı.

5- Yönetmelikteki ikinci eczacı ve yardımcı eczacı çalıştırılmasına ilişkin usul ve esaslar değiştirildi. Buna göre; Serbest eczanelerde, yıllık seksen bin reçete sayısının veya yıllık üç milyon Türk Lirası tutarında cironun aşılması halinde ikinci eczacı çalıştırılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu reçete sayısı veya ciroya eklenen yıllık her seksen bin reçete veya yıllık her üç milyon Türk Lirası ciro için ilave bir ikinci eczacı çalıştırılması gerekekecektir. Reçete sayısı veya ciro verileri doğrultusunda çalıştırılması zorunlu ikinci eczacı sayısı en fazla üç olarak belirlenmiştir. Reçete sayısı için bir önceki yıla ait Kurum verileri; ciro için Kuruma bildirilen KDV hariç hasılat esas alınacaktır. Reçete sayısı ve ciro bilgilerinin her ikisinin de ikinci eczacı çalıştırılması için uygun olması halinde, daha fazla sayıda ikinci eczacı çalıştırılmasına imkân sağlayan veri esas alınacaktır.  

6- Yönetmeliğin, eczane olarak kullanılacak yerin özelliklerini düzenleyen 20’nci maddesinde değişiklikler yapıldı. Buna göre;

7- Eczanelerde kefeli hassas teraziler dışında, 2’nci sınıf kategorisindeki elektronik terazilerin de kullanılabileceği hususu yönetmeliğe dahil edildi.

8- Yeni açılacak veya nakil edilecek eczanelerin isimlerinin ilçe içerisinde aynı olamayacağı belirtildi. (Eskiden il bazında idi)

9- İlaçların ecza depolarına iadesi şartları arasına, eczanenin kapanması cümlesi ilave edildi. İlaçların İTS ye satış, iade ve takas için yapılan bildirimlerde yer alan alıcı bildirimi ile düzenlenen belgelerdeki ismin aynı olması zorunluluğu getirildi.

10- Yönetmeliğin 35 inci maddesinin ikinci fıkrasının ilk cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır. Bu cümle; "Geceleri kapalı olan alışveriş merkezlerindeki eczaneler nöbetten muaf tutulur” şeklindeydi.

Ancak, Eczanelerin nöbetleri ile ilgili olarak, yönetmeliğe Geçici 3’ncü madde Ek’lenmiştir. Bu maddeye  göre;  12/04/2014 tarihinden önce açılmış  ve  geceleri kapalı olan alışveriş merkezlerinde ki eczaneler nöbetten muaf tutulmuştur.  Bahsi geçen Geçici 3’ncü maddenin 1’nci fıkrası; "20 nci maddenin dördüncü fıkrasının yürürlüğe girdiği tarihten önce geceleri kapalı olan alışveriş merkezlerinde faaliyet göstermek üzere ruhsatlandırılmış eczaneler nöbetten muaftır.” şeklindedir.

11- İlaç imhalarında vergi dairesi yetkililerinin bulunması hususu kaldırılmıştır. İmha tutanaklarının gerektiğinde ibra edilmek üzere saklanacağı yeni yönetmelikte yer almıştır. ( Vergi dairesi memurlarının komisyonda bulunmasını düzenleyen maddenin iptal edilmesi hususu Ankara Eczacı Odası tarafından yargıya taşınmıştı)

12- Erken uyarı veren hafızalı termometrelerin  uygulanmaya başlanması tarihi 12/4/2017 tarihine kadar ertelendi. TİTCK, reçete sayısı veya ciro kriterlerini dikkate alarak  geçiş takvimini belirleyecektir.

13- Türk Eczacıları Birliği tarafından standardize edilmiş ışıklı veya ışıksız levhanın eczane cephelerine konulması  yükümlülüğü, en geç 12/4/2017 tarihine kadar yerine getirilecektir. Türk Eczacıları Birliği tarafından ışıklı veya ışıksız levha standartları maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç üç ay içerisinde belirlenerek Kuruma bildirilecektir.

14- Yapılan denetimlerde eczacının sağlık durumunda, eczacılık yapmasına engel teşkil edecek hususlar görülür ise, sağlık raporunun güncellenmesi istenilebilecektir. Aynı şeklide adli sicil kaydının da yenilenmesi istenilebilecektir.

15- 6197 Sayılı Kanununun geçici 3’ncü maddesi ile nüfusa tabi olmadan eczane açma hakkı verilen eczacılar, bu hakkı kullanmadan önce eczane devir almaları halinde, eczane açma haklarını kullanmamış sayılacaktır. Ancak eczanelerini bir defaya mahsus nakil ve devir haklarını, devir alınan eczane üzerinden kullanabileceklerdir.

16- Yönetmelik 28/03/2016 tarihinde yürülüğe girecektir.

EK: Yönetmelik

ANKARA ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU