SGK Tarafından Faturaların İncelenmesine ve Bedellerinin Ödenmesine Dair Yönetmelik Yayınlandı

SGK Tarafından Faturaların İncelenmesine ve Bedellerinin Ödenmesine Dair Yönetmelik Yayınlandı

08.Mart.2017 tarih ve 30001 sayılı Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı kapsamında “Sağlık Hizmeti Sunucularının Faturalarının İncelenmesine ve Bedellerinin Ödenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” metni ve yönetmelikte dikkat edilmesi gereken noktalar ile değişen maddeler üzerinde yaptığımız çalışma ekli dosyadadır.

Yönetmelik ile ilgili iki madde hakkındaki değerlendirmelerimiz şu şekildedir;

 

 

“İKİNCİ BÖLÜM

Fatura Eki Belgelerin Teslimi

MADDE 5 (1) Fatura dönemi içinde, sağlık hizmeti sunucusu tarafından sunulan sağlık hizmetlerine ilişkin düzenlenen fatura eki belgeler, takip eden ayın 1 inci gününden 15 inci gününe (15 inci gün dâhil), 15 inci günün hafta sonu veya resmî tatile rastlaması halinde ise takip eden ilk iş gününe kadarki süre içinde Kurumun ilgili birimine teslim edilmesi halinde teslim edildiği ayın 15 inci günü, bu süre içinde teslim edilmeyen faturalar ise, Kurumun ilgili birimine teslim edildiği ayı takip eden ayın 15 inci günü teslim edilmiş olarak kabul edilir. Kurum gerekli gördüğü durumlarda bu süreleri uzatabilir. Teslim süreleri içinde kalmak şartıyla, fatura eki belgelerin kabulünü yapan fatura inceleme birimleri tarafından iş planına göre sağlık hizmeti sunucularına fatura teslimi için randevu tarihi verilebilir.”

Değerlendirmemiz; Bahse konu yönetmeliğin 5. maddesinde yer alan “…Teslim süreleri içinde kalmak şartıyla, fatura eki belgelerin kabulünü yapan fatura inceleme birimleri tarafından iş planına göre sağlık hizmeti sunucularına fatura teslimi için randevu tarihi verilebilir.” hükmü doğrultusunda sağlık sosyal güvenlik merkezlerince fatura teslimi ile ilgili düzenleme (randevu verme) yapılma ihtimali bulunduğundan, fatura teslimi açısından sıkıntı yaşanmaması adına, üyelerimizce Kurum duyurularının yakından takip edilmesi önem taşımaktadır.

“YEDİNCİ BÖLÜM

Ödeme İşlemleri

MADDE 24 –(2) Sağlık hizmeti sunucusuna, fatura eki belgelerin teslim tarihinden itibaren 60 gün içerisinde incelemesi tamamlanmış olan fatura eki belgelerin, kesinti tutarları hariç olmak üzere geri kalan tutarı 60 ıncı güne kadar ödenir. Sağlık hizmeti sunucusu serbest eczanelerce temin edilen kan ürünleri ve hemofili fatura eki belgelerinin teslim tarihinden itibaren 15 gün içerisinde incelemesi tamamlanmış olan fatura eki belgelerinin, kesinti tutarları hariç olmak üzere geri kalan tutarı 15 inci güne kadar ödenir.

(3) Teslim tarihinden itibaren 60 gün içerisinde incelenmesi tamamlanamayan sağlık hizmetlerine ait fatura döneminde tahakkuk eden tutarın tamamı 60 ıncı gün avans olarak ödenir ve inceleme işlemlerine devam edilir. Sağlık hizmeti sunucusu serbest eczanelerce temin edilen kan ürünleri ve hemofili fatura eki belgelerinin teslim tarihinden itibaren 15 gün içerisinde incelenmesi tamamlanamayan sağlık hizmetlerine ait fatura döneminde tahakkuk eden tutarın tamamı 15 inci gün avans olarak ödenir ve inceleme işlemlerine devam edilir. Fatura ve eki belgeler, fatura teslim tarihinden itibaren üç ay içinde incelenerek avans hesabı kapatılır. İnceleme süresinin takip eden mali yıla sirayet etmesi durumunda, avans artıkları hakkında 5018 sayılı Kanunun 35 inci maddesindeki akreditiflere ilişkin hükümler uygulanır.”

Değerlendirmemiz; Daha önce avans ödeme uygulaması olmayan kan ürünleri ve hemofili faturaları için yönetmelik ile yeni bir düzenleme getirilmiş; 24. maddenin 3. fıkrasında yer alan “…..Sağlık hizmeti sunucusu serbest eczanelerce temin edilen kan ürünleri ve hemofili fatura eki belgelerinin teslim tarihinden itibaren 15 gün içerisinde incelenmesi tamamlanamayan sağlık hizmetlerine ait fatura döneminde tahakkuk eden tutarın tamamı 15. gün avans olarak ödenir…..” hükmü ile bahse konu faturalara ait bedellerin avans olarak ödenmesi imkanı sağlanmıştır. Bazı üyelerimizin daha önce mağduriyet yaşamış olmaları göz önüne alındığında bu husus önem teşkil etmektedir.

Meslektaşlarımıza duyurulur.

Ek 1: 8 Mart 2017 Resmî Gazete

Ek 2: 8 Mart 2017 Odamız Çalışması

ANKARA ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU