Eczanelerine Sigorta Poliçesi Düzenletecek Meslektaşlarımız İçin Önemli

Eczanelerine Sigorta Poliçesi Düzenletecek Meslektaşlarımız İçin Önemli

Türk Eczacıları Birliği web sitesinde de duyurulduğu gibi, meslektaşlarımızdan Türk Eczacıları Birliği Yardımlaşma Sandığı’na üye olanların eczaneleri adına ücretsiz olarak yapılan ve memnuniyetle karşılanan sigorta poliçesi düzenlenmiştir.

Türk Ticaret Kanununun ilgili maddelerinde, daha önce sigorta poliçesi olan bir işyerinin ikinci bir sigorta şirketine daha sigortalanmayacağı belirtilmiş olup, bu durum “Çifte sigorta” olarak tanımlanmıştır.

Çifte sigortalılık durumunun oluşması durumunda, sonradan düzenlenen ikinci sigorta poliçesinin geçerli olabilmesi için, ilk sigorta poliçesini düzenleyen firmaya haber verilmesi ve bu firmanın da onay vermesi gerekmektedir.

Dolayısıyla, Türk Eczacıları Birliği tarafından sigorta yapıldıktan sonra ikinci bir sigorta firmasına ücreti karşılığında sigorta poliçesi düzenletmek isteyen meslektaşlarımızın, ileride sıkıntı yaşamaması için bu durumu göz önünde bulundurmaları önem arz etmektedir.

Türk Ticaret Kanununun ilgili maddeleri aşağıdır;

Çifte sigorta/ MADDE 1467-

(1)Değerinin tamamı sigorta olunan bir menfaat, sonradan aynı veya farklı kişiler tarafından, aynı rizikolara karşı, aynı süreler için sigorta ettirilemez; sigorta ettirilmişse, sigorta ancak aşağıdaki hâl ve şartlarda geçerli sayılır:

a) Sonraki ve önceki sigortacılar onay verirlerse; bu takdirde, sigorta sözleşmeleri aynı zamanda yapılmış sayılarak riziko gerçekleştiğinde sigorta bedeli, 1466 ncı maddede gösterilen oranda sigortacılar tarafından ödenir.

b) Sigorta ettiren, önceki sigortadan doğan haklarını ikinci sigortacıya devir veya o haklardan feragat etmişse; bu takdirde, devir veya feragatin ikinci sigorta poliçesine yazılması şarttır; yazılmazsa ikinci sigorta sözleşmesi geçersiz sayılır.

c) Sonraki sigortacının, ancak önceki sigortacının ödemediği tazminattan sorumluluğu şart kılınmış ise; bu hâlde önceden yapılmış olan sigortanın ikinci sigorta poliçesine yazılması gerekir; yazılmazsa, ikinci sigorta sözleşmesi geçersiz sayılır.

MADDE 1466-

(1)Bir menfaat birden çok sigortacı tarafından aynı zamanda, aynı süreler için ve aynı rizikolara karşı sigorta edilmişse, yapılan birden çok sigorta sözleşmesinin hepsi, ancak sigorta olunan menfaatin değerine kadar geçerli sayılır. Bu takdirde sigortacılardan her biri, sigorta bedellerinin toplamına göre, sigorta ettiği bedel oranında sorumlu olur

.2) Sözleşmelere göre sigortacılar müteselsilen sorumlu oldukları takdirde, sigortalı, uğradığı zarardan fazla bir para isteyemeyeceği gibi, sigortacılardan her biri yalnız kendi sözleşmesine göre ödemekle yükümlü olduğu bedele kadar sorumlu olur. Bu hâlde ödemede bulunan sigortacının diğer sigortacılara karşı haiz olduğu rücu hakkı, sigortacıların sigortalıya sözleşme hükümlerine göre ödemek zorunda oldukları bedeller oranındadır.
 

EK : Türk Eczacıları Birliği'ne Gönderdiğimiz Yazı

ANKARA ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU