SUT Anjiotensin Reseptör Blokerleri Hakkında

SUT Anjiotensin Reseptör Blokerleri Hakkında

15/10/2016 Tarihinde yürürlüğe giren SUT değişikliğinin Anjiotensin Reseptör Blokerleri ile ilgili Ek4F listesi 51. Maddesi ;

“51. Anjiotensin reseptör blokerleri (İrbesartan, Kandesartan, Losartan, Telmisartan,Valsartan, Rilmeniden, Moksonidin, Olmesartan, Eprosartan Mesilat, kombinasyonları dahil) (Raporda, ayrıca ilaç/ilaçların kullanım dozu, uygulama planı ve süresinin belirtilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.) (EK: RG-07/10/2016-29850 /53-ç md. Yürürlük: 15/10/2016) Anjiotensin reseptör blokerlerinin diğer antihipertansifler ile kombinasyonlarının kulllanımında; hastanın monoterapi ile   kan basıncının yeterli oranda kontrol altına alınamadığının raporda belirtilmesi gerekmektedir.” şeklinde düzenlenmiştir.

Kurum yetkilileri ile yapılan görüşmelerimizde kombinasyon tanımının aynı ambalaj formu içinde iki ayrı antihipertansif etken maddenin bulunmasını ifade ettiği ve ayrıca Anjiotensin Reseptör Blokerleri ile diüretiklerin bulunduğu 2 etken madde içeren kombinasyonların bu kapsamda değerlendirilmediği bildirilmiştir. Alınan bilgiler dahilinde TİTCK nın 21/10/2016 tarihli fiyat listesinde yapılan çalışmalar ile Anjiotensin Reseptör Blokerleri ve antihipertansif ikinci bir etken madde içeren müstahzarlar ekte bilginize sunulmuştur.

Meslektaşlarımıza önemle duyurulur.

NOT: 15 Ekim 2016 tarihinden uygulamaya başlanan Anjiyotensinlerin bir başka antihipertansiflerle kullanımında '' Anjiotensin reseptör blokerlerinin diğer antihipertansifler ile kombinasyonlarının kullanımında; hastanın monoterapi ile   kan basıncının yeterli oranda kontrol altına alınamadığının raporda belirtilmesi gerekmektedir.” şeklindeki ifade nedeniyle, meslektaşlarımıza yardımcı olabilmek adına yapılan bir çalışmadır. Bu çalışma reklam amaçlı değildir; oluşturmaya çalıştığımız bu listede eksikler olabilir. Böyle bir durumun tespit edilmesi halinde Danışman Eczacılık Birimimize bilgi verilmesi halinde listeye eklenmesi sağlanabilecektir.

EK: 21.10.2016 ARB KOMBINASYONLARI

ANKARA ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU