Stok Affı Hakkında Duyuru

Stok Affı Hakkında Duyuru

21.10.2016 tarihli TİTCK'nın yayınladığı duyuru şu şekildedir:

Tüm Eczacılarımızın Dikkatine;

23/08/2016 tarihli duyurumuz ile 03/08/2016 tarihinde yayımlanan 6736 sayılı kanunun 6/2-b maddesi Eczaneler, stoklarında kaydi olarak yer aldığı halde fiilen bulunmayan ilaçları, bu kanunun yayımlandığı tarihi izleten üçüncü ayın sonuna kadar maliyet bedeli üzerinden fatura düzenlemek suretiyle kayıtlarından çıkarabilirler. Bu surette kayıtlardan çıkarılan ilaçların maliyet bedeli üzerinden %4 oranında hesaplanan katma değer vergisi ayrı bir beyanname ile beyan edilerek beyanname süresi içerisinde ödenir hükmü ile eczacılarımıza mali stok eşitleme olanağı sağlandığı ilan edilmiş, bu süre zarfında eczacılarımızın İTS’de kayıtlı stoklarını İTS portal üzerinden indirip fiziksel olarak stokta bulunmayan ilaçlar için “Deaktivasyon Bildirimi” ile stoklarından düşmeleri gerektiği belirtilmişti.

Eczacılarımız adına Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile yapılan görüşmeler sonucunda stok eşitleme sürecinde yanlış yapılan deaktivasyon bildirimlerinin iptaline olanak sağlamak amacıyla Deaktivasyon İptal Bildirim servisi 14/10/2016 tarihinde ilanen yayınlanmıştır.

Eczacılarımızın stok eşitleme imkanından faydalanmaları ile fiili stokları ile İTS kaydi stoklarının eşit hale getirilmesi, vatandaşımızın ilaca erişim imkanlarını artırması yanında eczacılarımız ve sektörümüz açısından çok önem atfeden istatistik verilerimizin doğruluğuna büyük katkı sağlayacağından konu üzerinde hassasiyetle durulması hususunu önemle hatırlatırız.

Stok eşitleme süreçleri tekrar özetlenmiştir:

· Eczacılarımız İTS Portal üzerinden İTS stoklarını excel ya da csv formatında indirebilirler.

· Eczacılarımızın fiziksel stoğunda olmayan ama İTS stoğunda görünen karekodları “Deaktivasyon Bildirimi” ile stoklarından düşmeleri gerekmektedir.

· Deaktivasyon sebebi alanına “70 - Stok affı sebebiyle deaktivasyon” bilgisini girmeleri gerekmektedir.

· Eczanenin fiziksel stoğunda olan ancak İTS stoğunda görünmeyen karekodlar için ise gerekli bildirimi (mal alım) yapmaları gerekmektedir.

· Stok eşitleme sürecinde yanlış yapılan deaktivasyon bildirimlerinin iptaline olanak sağlamak amacıyla Deaktivasyon İptal Bildirim servisi yayınlanmıştır.

· İlgili servisin endpoint adresi: http://its.saglik.gov.tr/DeaktivasyonIptalBildirim/DeaktivasyonIptalBildirimReceiverService?wsdl

· Bu servisle sadece stok affı sebebiyle yapılmış deaktivasyonlar iptal edilebilecektir ve servisin yanlış çağrılması durumunda alınacak yeni hata kodları aşağıda verilmiştir:

Meslektaşlarımıza önemle duyurulur.

ANKARA ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU