Eczacılar Halkın Yanındadır

Eczacılar Halkın Yanındadır

Covid-19'un tüm dünyayı sardığı zorlu süreçte biz eczacılar, Birinci Basamak Sağlık Hizmeti Sunucusu olmamız sebebiyle halkımızın doğrudan ulaştığı sağlık kuruluşlarıyız. Tüm dünyada hayatın durma noktasına geldiği şu günlerde eczanelerin açık kalması sağlık sistemi içerisindeki rolümüzü gözler önüne seriyor. Ayrıca Bakanlığımız kararınca 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişilere sokağa çıkma yasağı uygulanmasına rağmen eczacılar bu yasaktan muaf tutulmuşlardır. Tüm bunlardan anlaşılacağı üzere sağlık sisteminin vazgeçilmez paydaşlarıyız. Aldığımız eğitim ve ettiğimiz eczacılık yemini gereği halk sağlığı için insanlığın ortaklaşa verdiği bu mücadelede ön saflarda yerimizi alarak elimizden gelenden fazlasını yapıyoruz. Toplum sağlığının iyileştirilmesi, korunması ve geliştirilmesi için gecemizi gündüzümüze katarak 7 gün 24 saat süreyle hizmet veriyor ve Covid-19 pandemisinde halkımızın yanında olduğumuzu vurguluyoruz!

Ulusal düzeyde alınan tedbirlerin yanı sıra 4600 üyesiyle ülkemizdeki en fazla üyeye sahip ikinci Eczacı Odası olmanın verdiği sorumlulukla, Ankara Eczacı Odası olarak Koronavirüs sürecinde meslektaşlarımızı ve vatandaşlarımızı kapsayan önlemler aldık. Ülkemizde henüz vaka görülmemişken bilgilendirme afişleri hazırlayıp Ankara ve Kırıkkale illerimizdeki 2200 eczanemize göndererek halkımızı bilinçlendirmeye başladık. Taleplerin artmasından dolayı afişlerimizi muhtarlıklarla, okullarla ve resmi kurumlarla paylaştık. Ardından yüzlerce meslektaşımızın katıldığı eğitim düzenleyerek hastalık hakkında eczacılarımızı bilgilendirdik. Sonrasında Koronavirüs Eylem Planı hazırlayarak eczanelerimizin salgınla mücadelede nasıl davranmaları gerektiğini belirledik. Türk Eczacıları Birliği ile ortak hareket ederek vatandaşlarımızın el dezenfektanlarına kolayca ulaşabilmesi adına eczanelerde uygulanan alkol sınırlamasının kaldırılması için gereken çalışmaları yürüttük. Eczacı ve eczane personelimizin çalışma ortamının steril kılınması için Ankara ve Kırıkkale'deki belediyelerle görüşerek eczanelerimizin dezenfekte edilmesi yönündeki talebimizi ilettik. Şu an itibariyle eczanelerin yetkili ekiplerce dezenfekte edilmesi hızla devam ediyor. Tüm bunların yanında eczane personelinin hastalığa karşı korunması amacıyla her bir eczanemize koruyucu ekipmanlar gönderdik. Bilinmelidir ki Ankara Eczacı Odası olarak halkımızı ve meslektaşlarımızı bilinçlendirmeye devam ediyor, bu zorlu sürecin en az hasarla atlatılması için üzerimize düşen her şeyi yapıyoruz!

Vatandaşlarımızın ilk etapta eczanelerimizi tercih etmesi bir yoğunluk oluştururken eczane ortamındaki risk derecesini en yüksek seviyeye çıkarmaktadır. Eczanelerin tam kapasiteyle hizmet verebilmeleri için hastalarımız eczacılarımızın talimatlarını yerine getirmeli, belirlenen kurallara uymalıdır. Aksi takdirde eczane personelinin risk seviyesi artacak ve yoğunluktan dolayı sağlık hizmeti aksayacaktır. Vatandaşlarımızın bilmeleri gereken bir diğer önemli konu ise maske, dezenfektan, eldiven, ateş ölçer gibi malzemelerin fahiş fiyatlara yükselmesinin sorumlusunun eczacılar olmadığıdır! Bizimle ilgisi olmayan fiyat artışları konusunda halkımızla karşı karşıya kalmaktan dolayı mağdur durumdayız. İlaç ve tıbbi ürünler eczaneye gelene kadar birçok aşamadan geçmektedir. İlaç ve tıbbi malzeme yokluğunda bu aşamaların görmezden gelinip tüm kabahatin eczacılara yüklenmesini ve mağdur olan iki tarafın karşı karşıya bırakılmasını kabul etmiyoruz! Bununla birlikte son günlerde çeşitli medya mecralarında sıklıkla karşılaşılan çeşitli ilaçların Koronavirüse karşı etkili olduğu haberlerinin bilimsel değerinin olmadığı bilinmelidir. Konuyla ilgisi bulunmayan kişi ya da kurumların yaptıkları açıklamalara itibar etmeyip en yakın sağlık danışmanı ve ilaçlar hakkında uzman olan eczacıların önerileri ve tavsiyelerine riayet edilmelidir. Bu hususta halkımızı resmi kurumlar haricindeki açıklamalara itibar etmemeleri yönünde uyarıyoruz!

ANKARA ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU