Ticaret Sicil Kaydında Önemli Gelişme

Ticaret Sicil Kaydında Önemli Gelişme

Değerli Meslektaşlarımız,

Eczacıların Ticaret Siciline kayıt olmaları hakkında odamıza gelen yoğun sorular üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması zorunluluğu doğmuştur.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 26/6 2012 tarihinde değişen 39. maddesi gereği, tanzim edilen faturalarda ticaret sicil numarasının gösterilmesi zorunlu hale getirilmiştir. Aynı kanunun 1534. maddesinin 5. Fıkrasında ise bu uygulamanın 1.1.2014 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtilmiştir.

MADDE 39- (1) Her tacir, ticari işletmesine ilişkin işlemleri, ticaret unvanıyla yapmak ve işletmesiyle ilgili senetlerle diğer belgeleri bu unvan altında imzalamak zorundadır.

(2) (Değişik birinci cümle: 26/6/2012-6335/6 md.) Tescil edilen ticaret unvanı, ticari işletmenin görülebilecek bir yerine okunaklı bir şekilde yazılır. Tacirin işletmesiyle ilgili olarak düzenlediği ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde tacirin sicil numarası, işletmesinin merkezi ile tacir internet sitesi oluşturma yükümlülüğüne tabi ise tescil edilen internet sitesinin adresi de gösterilir. Tüm bu bilgiler şirketin internet sitesinde de yayımlanır. Bu sitede ayrıca, anonim şirketlerde yönetim kurulu başkan ve üyelerinin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı, limited şirketlerde müdürlerin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde yöneticilerin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı yayımlanır.” “

MADDE 1534 – (5) (Ek: 26/6/2012-6335/39 md.) 39 uncu maddenin ikinci fıkrasının ikinci, üçüncü ve dördüncü cümleleri 1/1/2014 tarihinde yürürlüğe girer.”

Dolayısıyla ; meslektaşlarımız tarafından 1.1.2014 tarihinden itibaren tanzim edilecek olan faturalarda ticaret sicil numarasının yazılması zorunlu hale getirilmiştir. ( Mevcut faturalar, ticaret sicil no’sunu gösteren kaşe basılarak kullanılabilecektir)

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 51/ 2’nci maddesinde, bu yükümlülüğü yerine getirmeyenlere 2.000 TL idarî para cezası verileceği belirtilmiştir.

51 / (2) (Değişik: 26/6/2012-6335/7 md.) 39 ilâ 45 inci veya 48 inci maddeleri ihlal edenler, ikibin Türk Lirası idari para cezasıyla cezalandırılır

Konu hakkında Ticaret sicil müdürlüğü ile görüşme yapılmış olup, eczanelerin ticaret siciline kayıt olmaları için, aşağıda belirtilen yöntemi izlemelerinin gerektiği teyit edilmiştir. ( Bu işlemler için eczacının şahsen başvuru yapmasına gerek yoktur. görevlendireceği herhangi bir kişi yada muhasebecisi bu işlemleri yürütebilecektir.)

Ticaret Sicil kaydı için izlenecek basamaklar ve gerekli belgeler.

  1. http://mersis.gumrukticaret.gov.tr/ adresinden müracat oluşturulup MERSİS referans numarası alınacaktır.
  2. Alınan bu numara ile   https://e-randevu.atonet.org.tr/   adresinden randevu alınacaktır.
  3. Aşağıdaki belgeler tamamlanarak alınan randevu saatinde Ankara Ticaret Odasının Giriş katında bulunan Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne başvurularak kayıt yaptırılacaktır. (Polatlı, Şereflikoçhisar,  Kırıkkale, Beypazarı’ nda bulunan eczacılarımız kendi bölgelerindeki ticaret sicil müdürlüklerine başvuracaklardır.

Kayıt esnasında istenilen belgeler

  1. Dilekçe (gerçek şahıs işletmeleri için). (Dilekçenin matbu formu Ticaret Sicil Müdürlüğünden temin edilecektir.) NOT:  Başvuru dilekçesi doldurulurken unvan kısmına önce eczacının adı soyadı sonra eczanenin ismi yazılacaktır. Örnek , Süleyman Güneş-Güneş Eczanesi.
  2. Noter onaylı Tescil talepnamesi .(Meslektaşlarımızın nüfus cüzdanları ile notere başvuru yapmaları gerekmektedir.)
  3. Taahhütname. (Matbu örneği ticaret sicil müdürlüğünden temin edilecektir.)
  4. Ticaret sicil harcının (209.85 TL) (2014 yılı için değişen fiyat 218.00TL olmuştur.) yatırıldığı banka makbuzu.  Tüm bankalardan yatırmak mümkündür. Hesap kodu :9059 (ticaret sicil harcı-yeni kuruluş)
  5. Kayıt işlemi bittikten sonra aynı yerde ( Ticaret Sicil Amirliğinde)  ticaret sicil gazetesine ilan için  85.00 TL yatırılacaktır.(bu işlem için gerekli yönlendirme kayıt sırasında yapılmaktadır.)
  6. Taahhütname (Ticaret Sicil Yönetmeliği'nin 24'ncü Maddesi Gereğince) 
  7. Kooperatif ve Şahıs Kuruluşları İçin Mükellef Yeni Kayıt Talep Formu.

Saygılarımızla,

ANKARA ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU