Sağlığın Tasarrufu Olmaz!

Sağlığın Tasarrufu Olmaz!

Birtakım medya organlarında yer bulan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2020 yılında, 134 adet ilacı kapsayan tasarruf planı uygulayacağı hakkındaki iddiaları, halk sağlığı açısından ürkütücü bir durum olarak nitelendiriyoruz. Toplum sağlığını risk altına almak pahasına tasarruf tedbirlerinin alınması kabul edilebilir değildir. Sağlıklı olmaktan uzak bir toplumun ne kadar zengin olduğunun hiçbir kıymeti yoktur. Sağlıksız bir milletin zenginliği ehemmiyetsizdir; sağlık her türlü zenginlikten üstündür. Dolayısıyla sağlık konusunda tutumlu olmak adı altında ilaca erişimi kısıtlamak bütün ekonomik kazanımları boşa çıkaracaktır.

Ekonomik koşulların yaşam şartlarımızı gittikçe zorlaştırdığı son zamanlarda, devletimizin bazı alanlarda tasarruf tedbirleri alması bir bakıma mantıklı karşılanabilir ve mevcut durum, hali hazırdaki gereksiz harcamaları durdurmak suretiyle azaltılabilir. Ancak bu harcamalar arasına ilaç konusunu dâhil etmenin izahı mümkün değildir. Ekonomik koşulların faturası, insan yaşamını doğrudan ilgilendiren ilaç geri ödemelerine kesilmemelidir. Sağlık harcamalarının yıllardan beri sürekli olarak azaldığı ülkemizde böyle bir kararın alınmasının hastalıkların tedavisine darbe vuracağı açıktır. 

Ülke kalkınmasının en önemli amacı, insan iyiliğini ve insan faydasını en üst düzeye taşımak iken, insan iyiliği ile doğrudan bağlantılı olan sağlık konusunda tutumlu davranmak kalkınma girişimiyle çelişki oluşturmaktadır. Ümit ediyoruz ki basına yansıyan bu iddialar, birer iddiadan ibaret olup gerçeklerden uzaktır. Aksi takdirde bu tür bir eylemin telafisi mümkün olmayan hasarlara yol açacağı aşikârdır. 

ANKARA ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU